Umum

5 Kebaikan Tiup Seruling Yang Ramai Tak Tahu

Meningkatkan Kapasiti Memori

Kajian telah menunjukkan bahawa kedua-dua aktiviti (mendengar dan pembelajaran untuk memainkan muzik) boleh meningkatkan memori anda. Bukan sahaja sekadar ingat, anda juga akan ingat untuk tempoh yang lama dalam sesuatu lagu yang dipelajari.

Tingkatkan Fokus

Belajar bermain seruling memerlukan banyak koordinasi nafas dan jari. Pemain seruling perlu belajar memberi tumpuan terhadap pernafasan, melodi, tempo, dinamik dan banyak lagi dalam satu masa.

Mengatur Mood

Hasil kajian menunjukkan bahawa mencipta muzik mengurangkan tekanan dengan menurunkan tahap kortisol. Bermain muzik juga boleh bertindak sebagai saluran emosi. Mewujudkan muzik anda sendiri membolehkan anda membentuk kesedihan, kegembiraan atau ketegangan anda menjadi karya puisi seni.

Memperbaiki Sistem Pernafasan

Sama ada anda meniup seruling, klarinet, atau mana-mana instrumen angin lain, salah satu perkara pertama yang anda mesti tahu adalah bagaimana untuk mengawal pernafasan dengan betul. Bunyi dari instrumen ini terhasil dengan getaran udara yang ditiup oleh pemuzik.

Meningkatkan Kemahiran Mendengar

Untuk bermain muzik, anda harus mendengar secara teliti. Keupayaan untuk mendengar membolehkan anda mengetahui sama ada anda dalam not yang betul atau pun tidak. Ini seterusnya membawa kepada kemahiran mendengar yang lebih baik, yang merupakan aspek penting dalam membina hubungan sosial.

Comments

comments

You Might Also Like